NOTICIAS

Quarantena

Alicante Plaza

28 de marzo 2020

 
En el llibre Contemplació de la santa Quarantena, de l’any 1400, el mallorquí Joan Eiximeno parlava indistintament de «lo sant temps de la quaresme o corantena». La referència crec que és del tot bona per a comprendre que l’etimologia —i la mateixa pràctica!— de la quarantena va indestriablement vinculada a la noció de quaresma. Ara que totes i tots compartim simultàniament —d’una manera o altra, vulguem o no— quaresma i quarantena, és potser el moment de recordar que amb dues nocions remeten a un període de quaranta dies: com el que Jesucrist va passar al desert segons reconta el Nou Testament en Mateu 4,1-2 («Aleshores l’Esperit va conduir Jesús al desert perquè el diable el temptés. Jesús dejunà quaranta dies i quaranta nits, i al final tenia fam»), en Lluc 4,1-2 («L’Esperit el va conduir pel desert 2 durant quaranta dies, i era temptat pel diable. Aquells dies no va menjar res, i a la fi tenia fam.») i en Marc 1,12-13 («Immediatament l’Esperit empenyé Jesús cap al desert. Hi va passar quaranta dies, temptat per Satanàs»).

Actividades de la Cátedra Carmencita

Terra i cultura de l’arròs: l’oferta culinària i gastronómica de les comarques alacantines.

Terra i cultura de l’arròs: l’oferta culinària i gastronómica de les comarques alacantines.

Qui no ha degustat un arròs amb crosta d’Elx, o un ric arròs al forn a la muntanya alacantina, o delectat amb un arròs amb conill i caragols a la Vega Baixa. A partir del cas de les comarques alacantines, volem donar a conèixer l’interès de la cultura culinària i gastronómica dels arrossos i el paper que poden jugar en la consecució d’una alimentació de proximitat, saborosa, saludable i sostenible.

read more